Te-ai întrebat vreodată de ce un medic veterinar mai puțin pregătit decât alții are mai mult succes cu clienții și reușește să mențină o clientelă mai vastă decât cei care ar trebui să aibă coadă la ușă?
Oamenilor nu le pasă de cât de multe știi înainte de a vedea cât de mult îți pasă
Este la fel peste tot, în toate domeniile – comercial, medicină umană, etc. Un lucru extrem de important pe care tindem să-l uităm când lucrăm este acela că un medic veterinar lucrează cu oamenii, iar oamenii sunt conduși de emoție.
Clienții vor să știe, în primul rând, că-ți pasă de animalul lor și că vei face tot ce-ți stă în putință pentru a-l salva.
Nu vor să știe cât de pregătit ești să faci asta, nu-ți cer CV-ul și nu te interoghează (și chiar dacă o fac, simpla afirmație că-ți pasă chiar dacă este primul tău caz și îi asiguri că e pe mâini bune, nu vor mai căuta în altă parte – cu condiția ca atunci când îți scapă situația de sub control să fii suficient de profesionist să accepți că ți-ai atins limitele și să predai cazul cuiva mai bine pregătit – nu e nicio rușine iar proprietarii vor aprecia sinceritatea în favoarea vieții animalului iubit).
Dacă-mi pasă prea mult nu risc să mă încarc prea tare?
Empatia este o caracteristică esențială în medicina veterinară, fiind o activitate extrem de încărcată emoțional, cu multe riscuri dar și satisfacții. Recunoștința clientului atunci când i-ai salvat animalul iubit este neprețuită și acesta este combustibilul care-ți dă putere să mergi mai departe. La fel este și reversul monedei, când nu reușești să-i salvezi pe toți și resimți tragedia cu aceeași intensitate ca și proprietarii.
De multe ori, mai greu decât a rămâne mereu la curent cu ultimele noutăți în medicina veterinară este să reușești să găsești echilibrul emoțional și a nu te lăsa doborât de sentimente atunci când devin copleșitoare. Nimeni nu vrea să meargă să-și trateze animalul la un medic „fără suflet” care doar se protejează de burn-out și overload.
De aceea, empatia este o caracteristică ce trebuie exersată zilnic și poate fi folosită ca unealtă de protecție dar și de atragere a clienților fără să te încarci emoțional. Poți fi profesionist și să arăți că-ți pasă fără să fie nevoie să te pui în locul clientului, cu toate că ai fost acolo sau știi cum e. Doar că nu trebuie s-o faci mereu.
Important e să cunoști situația și s-o abordezi ca pe orice altă situație interumană, cu anumite fraze și metode de comunicare sincere, reale și potrivite acestei meserii.
Cum reușesc să-mi mențin echilibrul emoțional în meseria de medic veterinar?
Te obișnuiești cu fraze precum: „vă asigur că voi face tot ce-mi stă în putere pentru a-l salva pe Max”, „la clinica noastră Maxi va fi foarte bine îngrijit, ne tratăm pacienții ca pe proprii membri ai familiei”, „Max se află pe mâini bune, stați fără griji”, „vă vom ține la curent regulat, dar puteți suna sau veni în vizită în intervalul x/y, vom fi bucuroși să vă povestim de starea lui Max”.
Scoate din vocabular fraza: „no news is good news” în cazul în care o foloseai. Proprietarii vor să știe și că Max doarme liniștit și că starea lui nu s-a modificat în rău.
Chiar și un mesaj sau un e-mail trimis cu câteva cuvinte despre pacient sunt suficiente.
Atunci când proprietarul este liniștit și informat, și tu îți poți face meseria relaxat.
Fii personal cu clienții dar nu lua lucrurile personal.
Apelează la empatie, nu la simpatie.
Protejează-te emoțional dar nu uita să fii OM!